Hbo-i

maandag 9 maart 2015

South Africa: how to use your capability

De Afrikaanse tijd is een begrip. Hoe lang de twee busjes die ons naar de University of Johannesburg zouden brengen op zich zouden laten wachten wisten we niet. In ieder geval kwam de tijd dat we na een lange reis midden in de Jo'burgse spits bij de universiteit arriveerden. Daar stond de koffie in prachtig gekleurde mokken naast allerlei lekkers al klaar. Gastvrijheid, net als gisteren, alom.

Na een korte introductie door Mr. Carl (prof. Carl Marnewick) in de Faculty of Management en de bijbehorende opleidingen gingen we in drie groepen uiteen.
In de gesprekken met de mensen van Applied Information Systems kwamen we er achter dat het instroomniveau van studenten een issue is, m.n. op taalbeheersing. Zuid-Afrika telt niet alleen 11 officiële talen, maar ook de lage onderwijskwaliteit van de middelbare school is hier debet aan het lage niveau. En dat terwijl IT taal ís: programmeren dus, maar zeker ook converseren met mensen! De oplossing is om de "diploma-studenten" visueel te leren programmeren met Lego MindStorms.
Leuk detail: vrouwelijke studenten zijn 'slightly' in de meerderheid. Een heel ander beeld dan bij onze hogescholen!

Na de presentaties van TT Africa (www.tt-africa.com) en één van de grootste softwarebedrijven van Zuid-Afrika, BBD (www.bbd.coz.za) was het tijd voor Dimension Data (www.dimensiondata.com/en-za). Strekking van de meeste van deze verhalen: afgestudeerden hebben in de praktijk nog een hoop te leren, maar ze moeten op zijn minst "conceptual understanding" laten zien. Dit betekent voor de University of Johannesburg dat ze in het derde jaar van de opleiding de student opdrachten geven waarbij ze moeten laten zien dat ze, hoe dan ook, van punt A naar punt B komen, met als extra opdracht het gebruiken van innovatieve technologie en op zijn minst het realiseren van een applicatie.
Gijima (www.gijima.com) en Boxfusion gaven hun best practices mee. Boxfusion leerde ons meer over de succes- en faalfactoren van hun NISIS-project, die zeer herkenbaar bleken: politiek, leiderschap, resultaatgericht opdrachtgeverschap.

De lunch werd geserveerd op het grasveld van de UJ-campus en bestond uit rijst met kipchampignonpastei, meloen en salade. En nog voor sommigen het dessert konden genieten gingen we alweer verder in parallelsessies met The Innovation Hub (www.theinnovationhub.com; een incubator voor innovatie o.a. in IT), samenwerkingsmogelijkheden met de University of Pretoria (m.n. gezamenlijk onderzoek doen op IT-gebied), de Rand Merchant Bank (www.rmb.co.za) en het asset evaluation model van Africa Strategic Business Capital (www.asbcapital.co.za), een vanuit de frustratie geboren bedrijf met een eigen bedrijfskundige visie op wat echt belangrijk is voor organisaties: intellectueel eigendom en menselijk kapitaal boven economisch kapitaal. 
De HCL Africa Division (www.hcl.com) en Gauteng Department (provincie: www.educatiom.gpg.gov.za) waren de laatste organisaties die door UJ waren uitgenodigd om op de campus meer te komen vertellen over de stand van zaken rondom IT.

Aan het eind van de middag bezochten we het Innovation Center van MTN, zeg maar de KPN van Zuid-Afrika (en van nog een aantal landen zoals Nigeria en Iran). We bekeken de grote schermen van het Network Operations Center en kregen meer inzicht inde Afrikaanse telecomsector. Waar wij verwend zijn met 3- en 4G en wifi overal, is de infrastructuur in Zuid-Afrika nog niet zo verzadigd als in Europa. 

Veel van de initiatieven die we vandaag zagen lijken geboren uit een soort van pessimisme of frustratie: het kan béter dan het nu gaat, want kan haast niet slechter. De cijfers rondom de ontwikkeling van het land liegen er ook niet om: hoge werkloosheidscijfers en de achterblijvende productiviteit zijn niet te missen. Desalniettemin blijft er, om met Stef Bos (SA resident) te spreken: "geloof in dat het kan".

Na even opfrissen in het hotel na alle warme busritten, werden we vlakbij afgezet bij Montecasino. We waanden ons in een Italiaans dorpje, compleet met een blauw met wit wolkendak, torentjes en trattoria's. Of toch in Vegas of Disneyland: aan een Italiaanse tafel, met allerlei accenten sprekende Nederlandse collega's, steak etende bij een sushirestaurant, in Zuid-Afrika?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten