Hbo-i

donderdag 12 maart 2015

Eating the elephant, bit by bit

Op deze donderdag verlieten we het stadse Kaapstad al vroeg in de ochtend voor een rit naar Stellenbosch. De tocht bracht ons via idyllische wijnvelden op glooiende heuvels naar de Stellenbosch University.

Thema's
De ontvangst, vandaag iets vroeger dan we gepland hadden, door Helmi Dreijer was uiterst warm & welcoming, maar ook wat zorgwekkend. Afgelopen periode was het in Kaapstad en omstreken zo warm en droog dat er in de omgeving branden woedden, maar ook het gebouw waar we eigenlijk zouden zitten was door een brand geen optie meer. Hoe zou het zijn met de brandveiligheid in dit gebouw?
Daanaast gaf Helmi aan dat de situatie op de universiteiten in dit land zodanig is, dat er veel ouders zijn die hun kinderen stimuleren om naar de universiteit te gaan, maar zodra ze daar klaar voor zijn, is er geen plek voor ze. Hoe vertel je dat als ouder aan je kind...?

Vanochtend werden we achtereenvolgens bijgepraat door Bruce Watson (Stellenbosch University, Centre for Knowledge Dynamics and Decision Making) over veranderuitdagingen in het onderwijs, Grove IS over de Google Apps for Education, dat op nogal wat weerstand stuitte vanwege privacywetgeving, OpenCollab door Jonathan Smith, waarbij verschillende, hier gebruikte open source tools voor het onderwijs aan de orde kwamen (Moodle, Kuali, Sakai).

Tijdens de lunchpauze werden we door Helmi meegenomen naar de student centre van de Stellenbosch campus en van daaruit naar het centrum van de stad. Mooie, oude gebouwen (ze denken hier dat her er heel Hollands uit ziet), veel terrasjes met good food & fine wine.

Ietwat te laat (African time) kwamen we terug op de campus, waar dr. Antoinette van der Merwe (Stellenbosch University) onze reis door IT en onderwijs vervolgde met haar visie op de stand van zaken in Zuid-Afrika. Meer brick&mortar, maar ook betere systemen om het primaire proces te ondersteunen zijn noodzakelijk.
Innovus gaf een beeld van de technische spin-offs die de universiteit oplevert onder andere door het gebruik van Launchlabs. 6 van de 10 high tech spin-offs zijn winstgevend!
Attie Juyn, de opvolger van Helmi, sloot de dag af met een overview van de veranderingen op IT-gebied waar ze nu voor staan. Er is heel veel te doen, ook om aan de vraag van de hedendaagse student te voldoen.

Beperkingen
Onderweg naar het conference dinner in één van de wijngaarden werd één ding duidelijk: de Big Five zijn niet alleen af te vinken machtige dieren voor een bezoek aan Afrika, maar staan wellicht ook symbool voor belangrijke uitdagingen. Eén van die grote uitdagingen voor Zuid-Afrika die vandaag door iedereen werd vermeld is dat er nog zoveel moet gebeuren, want je hebt te maken met onvoldoende infrastructuur, zowel in elektriciteit (stroomuitval) als in dataverbindingen (onvoldoende capaciteit om aan de vraag te voldoen), beperkingen in beurzen en een niet meewerkende overheid. Helpt het dan om nog meer te bouwen, nog meer ruimte te bieden aan studenten? Nee, er is wel brick&mortar nodig, maar ook meer structurele verandering.
De Zuid-Afrikanen houden een vurig betoog om dat dan ook te realiseren: "we're eating the elephant, bit by bit".

De vraagt die rest: wat kunnen wij doen?

Vergeet de foto's niet!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten