Hbo-i

zondag 8 maart 2015

De eerste indrukken en ervaringen....

Vandaag zijn we nog 'vrij', we genieten van de zondag, van de mensen en het land. We zijn in een prachtige omgeving met overweldigende natuur en een zeer rijke cultuur met ongelofelijk vriendelijke mensen. Zuid Afrika is een land met een ingewikkelde geschiedenis wat geresulteerd heeft in een verscheidenheid aan talen (11 in het totaal), bewoners van over de hele wereld en een economisch centrum (Johannesburg) met 4,5 miljoen inwoners met in de 3 townships nog eens hetzelfde aantal. In Soweto (de township die we vandaag bezochten) wordt het inwonersaantal al geschat op  3,5 miljoen inwoners. We werden vandaag in Kliptown (1 van de wijken van het veelzijdige Soweto) warm ontvangen door een ontzettend goed initiatief opgezet door de lokale bewoners. Enkele van de kinderen van dit initiatief gaven ons een indrukwekkende performance.

Bij Kliptown Youth Program geven ze 450 kinderen uit de township extra scholing en 2 gezonde maaltijden per dag waardoor ze niet afgeleid worden door rommelende maagjes als ze naar school gaan. Daarnaast hebben de kinderen via het computer lokaal toegang tot internet en leren ze digitale vaardigheden. Dit heeft in de afgelopen 4 jaar geresulteerd in ruim 80 kinderen die naar College of de Universiteit konden.

Een mooie gedachte die we meenemen na de toelichting van 1 van de kartrekkers van dit initiatief is... "Als je de lift naar boven neemt moet je deze ook weer terugsturen om andere mensen op te halen". Hiermee beschreef hij de betrokkenheid van de mensen uit Soweto die het goed doen en hun medebewoners meenemen in dit succes. Wist je bijvoorbeeld dat de Township Soweto een 'Beverley Hills heeft?". Een wijk waar het zichtbaar goed ging met de bewoners. Uiteraard sluiten we onze ogen niet voor de corruptie die gedeeltelijk zorgt voor dit succes, maar zoals onze gids zei: 'Don't pity us, encourage us'.

Het verhaal van onze gidsen samen met het bezoek aan Soweto en de woning van Nelson Mandela heeft ons een goed beeld gegeven van de turbulente geschiedenis van Zuid Afrika en de open en warme cultuur. Na terugkomst hebben we de opgedane indrukken op ons in laten werken in het zwembad met een Zuid Afrikaans wijntje.

We maken ons nu op voor de eerste kennismaking met de Universiteit van Johannesburg.

Leuk als jullie ons volgen en laat gerust een comment achter!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten