Hbo-i

vrijdag 13 maart 2015

If you want to walk fast, walk alone If you want to walk far, walk together (an African proverb)

De laatste inhoudelijke dag is aangebroken. De helft van de groep was om 7:30 uur al op pad voor en gesprek met CITI en met het consulaat. De andere helft kon het ’s ochtends wat rustiger aan doen en vertrok om 9:00 uur naar de University of Western Cape (UWC). Bij UWC hadden we een verfrissende sessie waarin Masterstudenten in 30 seconden hun project pitchten en iets persoonlijks vertelden wat je niet direct van iemand zou verwachten. Daarna was de beurt aan ons en kwamen we nog hele verrassende dingen van elkaar te weten. De een speelt in een rockband, of niet, de ander doet aan hoelahoepen of flamencodans en weer een ander verlaat Zuid-Afrika niet zonder pinguïns gezien te hebben. Ben benieuwd of we Alexander zaterdagavond treffen in het vliegtuig naar Nederland.

In de middag stond een bezoek aan Cape Peninsula University of Technology op het programma. Een innovation hub was opgezet om innovatieve producten en ideeën daadwerkelijk uit te kunnen werken. Studenten die aan de universiteit afstuderen, hebben goede theoretische kennis, maar missen een aantal praktische vaardigheden die ze, werkend aan een project in de innovation hub wel opdoen. Laat dat nou net de combinatie zijn waar wij als HBOs goed in zijn.

De laatste dag is ook een mooi moment om terug te kijken op de afgelopen dagen. Wat waren onze doelen en hebben we die bereikt? Een van de doelen was samenwerken in projecten en staf- en studentenuitwisseling. Zo gemakkelijk blijkt dat nog niet te zijn. Het is voor een Zuid-Afrikaanse
student onbetaalbaar om in Nederland te studeren. Bedrijven die we gesproken hebben, zijn wel geïnteresseerd in een Nederlandse student voor stage, maar de wet op bescherming van arbeid maakt dat wat lastiger.  De meeste universiteiten die we bezochten, willen vooral samenwerken op Masterniveau en niet zozeer op Bachelorniveau. Vooralsnog lijkt uitwisseling van staf en samenwerking in de innovation hub met CPUT de beste mogelijkheden te bieden.

Het zaadje voor verdere samenwerking in Zuid-Afrika is gelegd. Voor sommigen was dit al heel concreet en voor anderen zal de tijd leren wat voor mooie boom daaruit zal groeien. Minstens zo
belangrijk is het contact onderling. Wat heb ik veel geleerd van hoe andere hogescholen zaken binnen de opleiding aanpakken. Wat werkt wel en wat niet? Je leert elkaar in een week zo goed kennen, dat je gemakkelijk weer contact met elkaar opneemt om ergens over te sparren. Natuurlijk willen we ver komen met onze ICT-opleidingen, dus ‘we walk together’.

Hopelijk zien we elkaar bij het NIOC (http://www.nioc2015.nl/) weer…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten