Hbo-i

dinsdag 10 maart 2015

"5 minutes!" Een hectische dag in CIO-Zuid-Afrika

Ook vandaag ging alles volgens de geheel flexibele Afrikaanse tijd. CIO's die op ons wachtten of juist eerder ten tonele verschenen en zowel politie als een kapotte koppeling van één van de busjes die níets met tijd van doen hebben.

Zeer verlaat (tja, die koppeling) kwam vanochtend de helft van de groep aan bij de Standard Bank, de grootste bank van Afrika, actief in 70 (?!) Afrikaanse landen. We kregen er eerst een presentatie over (agile) feature teams, toen over de enterprise architecture. Naast heel veel (>2100, waaronder veel legacy-)systemen zijn Social Media, Agile, Cloud, ofwel SMAC items voor de architecture strategy tot 2020. Daarna trad de vrouwelijke CIO van Standard Bank aan, onderwerp: de belangrijke culturele veranderingen en het belang van leiderschapsvermogen daarin. Bij de Q&A-sessie arriveerde dan eindelijk ook de andere helft van de groep.

We lunchten gezamenlijk op het dakterras met uitzicht op een hele hoop andere skyscrapers. Na de welbekende "5 minutes!!" vertrokken we in sneltreinvaart naar de busjes buiten.

Het ene busje stond al klaar en vertrok naar Tracker, Zuid-Afrika's grootste auto tracking company. Ze maken software waarmee ze o.a. auto's kunnen volgen en zo kunnen ze bijvoorbeeld real-time informatie aanleveren over de verkeersdrukte. Ze wisten dan ook al bij voorbaat dat we zo'n 10 minuten later aan zouden komen en hoe laat we weer moesten vertrekken om op tijd op het vliegveld te zijn. 

Op het andere busje was het wat langer wachten en eenmaal onderweg werd het busje nog aan de kant gezet door de politie, ze telden één persoon teveel in de bus...  Wat de chauffeur precies besprak met de politieagente, we weten het niet, maar we mochten gelukkig gauw weer door! Inmiddels werd het plan wel enigszins aangepast en de weg werd vervolgd, niet naar Tracker maar naar de Johannesburg Stock Exchange.

Bij de JSE maakte de CIO eerder tijd voor ons. Zijn belangrijkste uitdagingen zijn om science & art met elkaar te verbinden en mooie quote: "days of the techies are long gone, every IT skilled employee needs business domain knowledge". Interessant om te weten: álle projecten bij JSE, ook niet-IT, zijn IT-governed.

Ontzettend ruim op tijd (watskeburt?) nemen we op het vliegveld afscheid van Mr. Carl, die vanuit de University of Johannesburg zoveel voor ons heeft geregeld en verzorgd. Op naar Kaapstad!

Conclusie van vandaag: het is best lastig om onze doelstelling van internationale samenwerking te realiseren. Het stimuleren van werkgelegenheid op nationaal niveau kost in Zuid-Afrika al zoveel moeite, dat de deuren niet wagenwijd open staan en/of gemakkelijk open gaan. Desondanks worden we overal zeer gastvrij en ontzettend vriendelijk ontvangen. Gelukkig vinden we elkaar onderling ook steeds beter!

En vergeet natuurlijk de foto's niet ter illustratie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten